Winnovatie Podcast

#005 Innovatiehighlights deel 1 met de Smart Vislift, E-DNA en de Digitale Peilstok

March 15, 2021 Het Waterschapshuis Season 1 Episode 5
Winnovatie Podcast
#005 Innovatiehighlights deel 1 met de Smart Vislift, E-DNA en de Digitale Peilstok
Show Notes

Voor de nieuwe Winnovatie Podcast zijn Martijn en Freek in gesprek gegaan met 9 spraakmakende innovatoren uit de watersector over hun innovatieparels. 

In de eerste aflevering van het drieluik trappen Marijn en Freek af met Bjorn Prudon over de Smart Vislift. Hiermee won waterschap Rivierenland de Waterinnovatieprijs in 2019. Naast het zorgen voor een soepele vismigratie, zijn er door de combinatie met kunstmatige intelligentie talloze andere toepassingen. 

De tweede gast in deze aflevering is Niels Schoffelen van Royal Haskoning die ons meeneemt in de wonderde wereld van het eDNA. Hier is samen met Stowa volop aan gewerkt. 
DNA profielen geven snel een eenvoudig antwoorden op vele vragen die we als waterschappen hebben over de waterkwaliteit en biodiversiteit. “We kijken nu nog door een sleutelgat, maar we openen hiermee de deur”, aldus Niels. 

Het derde gesprek is met Nico Maat, volgens zijn collega’s de Willie Wortel van waterschap Rivierenland. We spreken met hem over de digitale peilstok, beter bekend onder de werkzaam iCone. Dit is een innovatief meetinstrument uit de wereld van het baggeren waarmee we snel, objectief en digitaal baggervolumes in watergangen bepalen. 

Gast
Bjorn Prudon
Niels Schoffelen
Nico Maat

Links
Smart Vislift
E-DNA
Digitale Peilstok

Hosts
Martijn van Berkel
Freek van Berkel

Vragen/tips/suggesties? Stuur ze naar [email protected]